Een van de meest gehypete marketingdagen van het jaar komt er weer aan: Black Friday. Op vrijdag 26 november probeert menig webshop met fikse kortingen zijn producten te slijten aan nieuwe en bestaande klanten. Maar is het het eigenlijk wel waard om in te leveren op de marge en de strijd aan te gaan met je concurrenten? Wij geven je in deze blog tips om te bepalen of je dit jaar wel of niet mee moet doen met de (online) gekte.
Het uit Amerika overgewaaide fenomeen om op de dag na Thanksgiving met hoge kortingen te strooien, zorgt sinds een aantal jaren ook bij Nederlandse winkels en webshops voor een flinke concurrentiestrijd. Met de feestdagen en bijbehorende presentjes op komst, slaan consumenten deze dag maar al te graag hun slag. Dom als jij met je winkel of webshop daar niet aan mee doet toch, of niet?
Voordat je kunt bepalen of het slim is om volledig in te zetten op Black Friday en eventueel zelfs extra marketingbudget vrij te maken voor de promotie van je producten, is het belangrijk dat je voor jezelf onderstaande vragen beantwoordt.
1. Hoeveel marge heb je op je producten?
Zit er een hoge marge op jouw producten? Ofwel; heb je wel wat speling om eens met de prijzen te stunten? Is je marge klein, dan kan het onverstandig zijn om te veel weg te geven tijdens Black Friday. Kijk in dat geval zeker ook eens naar eerdere acties die je hebt gedaan. Waren die succesvol genoeg? En wat waren de succesfactoren of verbeterpunten? Data geeft je inzicht!
Past prijsstunten niet bij jouw propositie en concurreer je juist met een betere service of beter product? Dan kan de conclusie zijn dat Black Friday niet jouw ding is.
2. Hoeveel is een klant je waard?
Deze vraag is niet altijd even makkelijk te beantwoorden, maar als je het antwoord eenmaal hebt, is dit wel heel waardevol. Want als je weet wat een klant je waard is, kun je makkelijker bepalen of het stunten met prijzen voldoende oplevert.
Met de customer lifetime value krijg je inzicht in wat een klant oplevert, en dan vooral op de lange termijn. Iemand die heel erg gericht is op acties, is wellicht minder loyaal en gaat voor een volgende aankoop sneller naar de concurrent. Maar als je weet dat een klant de volgende tien keer ook bij jou koopt, dan loont het om in de eerste aankoop van die klant te investeren, bijvoorbeeld met een Black Friday-actie.
Kort gezegd: als je weet wat een klant je waard is én wanneer je inzicht hebt in wat een conversie of transactie mag kosten, weet je ook of het verstandig is om dit jaar mee te doen.
3. Wat doen je concurrenten?
Gluren bij de buren, we doen het allemaal weleens. En daar is niets mis mee als je het beter, goedkope en sneller wil doen. Staan je (grootste) concurrenten met Black Friday steevast hun deals te vermarkten? Dan wil jij met je bedrijf natuurlijk niet achterblijven. Hou hierbij wel je eigen kosten en doelstelling in de gaten: wordt het je te gek met de kortingen of acties? Wees verstandig en stap er dan uit.
4. Hoe zijn je marketingprocessen ingericht?
Heb je op basis van de vorige vragen besloten je vol op Black Friday te richten, vergeet dan niet te kijken of je (marketing)processen toereikend genoeg zijn voor een dergelijke actie. Zijn er voldoende producten op voorraad? Heb je de capaciteit om alle orders te verwerken? En hoe zorg je ervoor dat je in contact blijft met je klanten? Denk bijvoorbeeld na over de inrichting van mailflows, waardoor je je klanten ook na de aankoop bij je kan houden en overhaalt herhaalaankopen bij jou te doen.
Ga je ervoor? Dan is het tijd om de actie te bepalen. Bedenk daarbij dat je echt niet altijd de goedkoopste hoeft te zijn en alleen maar flinke kortingen hoeft te geven, maar dat je consumenten vooral de impressie moet geven dat ze een goede Black Friday deal te pakken hebben en dat ze die deal het beste bij jou kunnen scoren.
Een ding is zeker: op Black Friday gaan mensen massaal op zoek naar producten en dit is een uitgelezen kans om met je webshop extra omzet te behalen, mits je je actie en processen daaromheen goed inricht. Heb je hier hulp bij nodig? Neem gerust contact op.