Structuur en duidelijkheid, zowel wij mensen als zoekmachines zoals Google gedijen daar het beste bij. Zoekmachines worden steeds slimmer en kunnen steeds beter de zoekintentie achter een opdracht bepalen. Het draait niet langer meer om het herkennen van de ingevoerde zoekterm, maar om het begrijpen van de contextuele betekenis en de intentie achter een zoekopdracht. Maar dat vraagt wel om wat structuur in je website. Keywords ‘stuffen’ is dus niet meer van deze tijd. Maar hoe kun je met het inrichten van je webpagina’s dan wel beter inspelen op het semantisch zoeken? Dat lees je in deze blog!
In het verleden keek Google naar een specifiek zoekwoord om de inhoud van de pagina te begrijpen, maar met semantisch zoeken kijkt de zoekmachine tegenwoordig naar het onderlinge verband tussen woorden, zinnen en pagina’s. Google begrijpt nu dus steeds beter wat de contextuele betekenis en intentie achter zowel een zoekopdracht als content op een webpagina is.
Dit doet de zoekmachinegigant door middel van ‘entiteiten’. Bij semantisch zoeken beschouwt Google elk stukje informatie als een entiteit. Door deze entiteiten herkent en begrijpt het precies waar een woord of zin over gaat en kan het verbanden leggen met gerelateerde entiteiten, waardoor het de context snapt. Deze ontwikkeling verschuift de focus van zoekwoorden naar onderwerpen, tijd om hierop in te spelen en dat doen we met topic clustering.
Met topic clustering, ook wel content clustering of hub clustering, breng je orde aan in de content van je site. Dit doe je met behulp van een duidelijke en doelbewuste websitestructuur. We gaan hierbij gestructureerd te werk door de inhoud rond onderwerpen in te delen in pijler- en clusterpagina’s. De heilige structuur-graal hiervoor is het Topic Cluster Model dat bestaat uit 3 belangrijke elementen: pilaren, cluster content en interne links (hyperlinks).
De pilaren zijn de focusthema’s/-onderwerpen van een website. Het is belangrijk dat de onderwerpen van de pilaarpagina’s de volle breedte van het onderwerp dekken, zodat alle gerelateerde content onder de pilaarpagina kan worden gevoegd. Onder deze focusthema’s valt dus alle inhoud die bij dit onderwerp hoort. Dit is je cluster content. Binnen een cluster heb je te maken met de interne linking. Het is van belang om de interne linking binnen het cluster te houden, hierdoor blijft de linkwaarde namelijk ook binnen het betreffende onderwerp.
Het mooie van het Topic Cluster Model is dat je hiermee, naast de sitestructuur, ook de interne linkstructuur van je website kan optimaliseren. Met de interne linkstructuur van je website verdeel je linkwaarde over de verschillende pagina’s. Door met interne links te verwijzen naar andere pagina’s, bouwt een pagina waarde op voor zoekmachines. Binnen het Topic Cluster Model link je (voor zover mogelijk) alleen door naar pagina’s binnen hetzelfde thema/onderwerp, ofwel je ‘cluster’. Dit draagt bij aan de relevantie rondom een bepaald onderwerp.
We willen structuur in je website aanbrengen en daar zorgen content clusters voor. Door de inhoud rond hoofdonderwerpen (clusters) te bundelen, houd je een overzichtelijke sitestructuur. Dit is top voor de gebruiker én voor de zoekmachine, deze kan een overzichtelijke sitestructuur namelijk beter begrijpen, wat de vindbaarheid van je website ten goede komt.
Daarnaast maakt een overzichtelijke sitestructuur het verdelen van linkwaarde over verschillende pagina’s gemakkelijker. Door pagina’s te clusteren wordt de waarde beter verdeeld. Wanneer een pagina binnen het cluster beter presteert, profiteert het gehele cluster hier van, waardoor betere prestaties behaald kunnen worden!
Dit zorgt er ook voor dat wanneer één pagina rondom het hoofdthema beter gaat scoren, het gehele cluster hier van meegeniet. Als voorbeeld onze klant Toelevering Online: wanneer hier pagina’s als ‘houten draaikiepramen’ en ‘houten valramen’ beter presteren, profiteert het gehele cluster ‘houten kozijnen’ hiervan.
Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van het Topic Cluster Model nemen we als voorbeeld een topic cluster van een webshop van een klant die onder andere duikartikelen verkoopt. Een belangrijk topic van deze webshop is tech duiken. De pilaarpagina wordt dan ook: ‘tech duiken’ en de cluster content bestaat uit gerelateerde onderwerpen die onder dit hoofdonderwerp vallen.
Vanaf de pilaarpagina wordt er naar alle cluster contentpagina’s gelinkt. Elk van deze cluster contentpagina’s linken ook weer terug naar de pilaarpagina. Daarnaast linken sommige clusterpagina’s ook naar elkaar (binnen de cluster). Dit verbetert het verdelen van de linkwaarde, zodat alle clusterpagina’s binnen een cluster gaan scoren voor de specifieke zoekwoorden waarvoor ze zijn geschreven. Dit zorgt er uiteindelijk allemaal voor dat de gehele content cluster beter kan ranken in Google.
Hieronder zie je een voorbeeld van een visueel weergegeven topic cluster. Deze uitgebloeide paardenbloem is de sitestructuur van Coolblue, je ziet dat deze strikt volgens het Topic Cluster Model georderd is. Met bolletjes (de topics) waaronder allerlei kleinere bolletjes vallen (de clusterpagina’s).
Wat opvalt in de sitestructuur is dat er een aparte cluster is met het topic ‘advies’ (links op de afbeelding). Hieronder vallen alle adviespagina’s. Dit is echter alleen op URL-niveau. Qua interne linking blijft de desbetreffende adviespagina over het topic waar de adviespagina over gaat, maar op URL-niveau valt de pagina in een losstaande cluster met adviespagina’s.
Zo heeft Coolblue bijvoorbeeld een adviespagina over Windows 10: https://www.coolblue.nl/advies/windows-10-vergelijken.html. Aan de URL kan je zien dat de adviespagina over Windows 10 op URL-niveau onder ‘advies’ hangt. Als je kijkt naar de adviespagina ‘Windows 10 vergelijken’ blijft Coolblue qua interne linking wel binnen het cluster ‘Windows’. Er wordt vanaf de adviespagina’s over windows enkel gelinkt naar Windows 10 producten. Zo blijft de adviespagina qua interne linking binnen het cluster ‘Windows’, ook al valt de pagina op URL-niveau onder advies. Op deze manier is de site overzichtelijk voor zowel Google als voor de bezoeker.
Ben je er klaar voor om jouw zoekresultaten een boost te geven? Wij leggen je in drie stappen uit hoe je het Topic Cluster Model voor jouw website opzet en hoe je content clusters maakt:
1. Analyse en focusthema’s bepalen
Ten eerste is het belangrijk dat je je bestaande content op je website gaat bekijken en analyseren. Groepeer je pagina’s en bestaande content op verschillende focusthema’s. Deze focusthema’s worden je pilaarpagina’s. Houd er rekening mee dat pilaarpagina’s breed genoeg zijn om alle relevante subthema’s te kunnen behandelen. Onder een pilaarpagina zouden in de theorie ongeveer 15 posts/pagina’s moeten kunnen vallen.
2. Content groeperen onder de focusthema’s
Onder deze pilaarpagina’s ga je vervolgens alle content groeperen die bij dit onderwerp hoort. De cluster content die je maakt of optimaliseert moet de diepte ingaan op één gerelateerd onderwerp die genoemd is op de pilaarpagina.
3. Interne linking implementeren
Vervolgens is het belangrijk om je interne linking te implementeren. Zorg ervoor dat je binnen je thema’s, ook wel clusters, blijft met linking. Verbind alle pagina’s binnen een cluster die betrekking hebben met elkaar. Op deze manier verdeel je de linkwaarde over de verschillende pagina’s binnen je cluster.
Het Topic Cluster Model is een ambitieuze SEO strategie die, wanneer het goed uitgevoerd wordt, een zeer krachtige SEO methode is. Door gebruik te maken van het Topic Cluster model zal Google op de langere termijn niet alleen specifieke stukken content zien die relevant zijn voor een aantal specifieke keywords, maar zal het ook je gehele website zien als een toonaangevende autoriteit in de sector. Houd wel in je achterhoofd dat SEO een langetermijnstrategie is. Het is niet van vandaag op morgen dat je geoptimaliseerde pagina’s of je gehele website het gewenste resultaat opleveren.
Wil je nog meer weten over topic clusters, of kan je hulp gebruiken bij het inrichten van Topic Clusters? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!