Zet jij display- en YouTube-campagnes in? Dan hebben we goed nieuws voor je! Google gaat je een handje helpen. Om de targeting te optimaliseren en te vereenvoudigen, voert de zoekmachine vanaf eind 2023 een wijziging door. Het maximale aantal negatieve zoekwoorden dat je kan invoeren, vermindert van 5000 naar 1000. Lees in deze blog hoe je met minder uitsluitingen toch je bereik vergroot.
Display- en videozoekwoorduitsluitingen geven jou als adverteerder invloed op de content waar jouw advertentie niet bij wordt vertoond. Wanneer een negatief zoekwoord overeenkomt met de titel of beschrijving van een video, wordt deze content uitgesloten. Een handige tool dus om te voorkomen dat jouw advertentie verschijnt bij bepaalde onderwerpen die niet aansluiten bij of zelfs tegenstrijdig zijn met jouw product, dienst of kernwaarden.
Onze SEA specialisten voeren nu nog zelf maximaal 5000 negatieve zoekwoorden bij Google Ads-campagnes in. Maar dit limiet wordt tegen het einde van het jaar teruggeschroeft naar 1000. Voor de rest mogen ze namelijk op de kennis van Google vertrouwen. Google wil hiermee adverteerders helpen hun bereik te vergroten door onnodige zoekwoorduitsluitingen te verwijderen. Daarbij belooft Google dat de advertentie een groter bereik kan behalen.
Hoe je als adverteerder door deze verandering een groter bereik binnen YouTube- en Displayadvertenties krijgt, leggen we uit aan de hand van hoe de richtlijnen werken, de huidige situatie en de toekomstige situatie.
De richtlijnen die Google hanteert via de Inventory Modes, zorgen ervoor dat onveilige content wordt uitgesloten van de plekken waar jouw advertenties worden getoond. YouTube-kanalen die deze content promoten en hier inkomsten mee genereren, zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. Dit bestaat al een tijdje, maar Google wil graag dat jij als adverteerder meer gaat vertrouwen op deze technologie.
In de oude situatie sloot je bepaalde zoekwoorden zelf uit om te voorkomen dat jouw advertentie bij deze gevoelige content werd getoond. Bijvoorbeeld video’s met een sterke, provocerende mening over een bepaalde bevolkingsgroep. Door zoekwoorden omtrent seksualiteit (same sex, gay, lesbian) en religie (islam, buddhism) als negatief zoekwoord toe te voegen, miste je de potentie om zichtbaar te zijn bij diverse bevolkingsgroepen (audiences). En dat terwijl jouw doelgroep wél in de bevolkingsgroep voorkomt die onder de zoekterm valt.
In de nieuwe situatie hoef je deze termen niet meer uit te sluiten: het soort video’s zoals hierboven genoemd, worden automatisch geweerd door Google. Zo kun je je focussen op de zoektermen die daadwerkelijk te maken hebben met jouw product of dienst. Verkoop je bijvoorbeeld sportkleding, dan kun je meer zoekwoorden uitsluiten met termen in de trant van ‘nette broeken’ of ‘hakschoenen’. De bevolkingsgroepen die je voorheen ongewild uitsloot, target je nu wel en daarmee wordt jouw bereik dus groter!
Een bijkomend voordeel: het niet meer uit hoeven sluiten van deze zoekwoorden, levert je enige tijdwinst op.
Met het terugbrengen van het maximum aantal negatieve zoekwoorden, is het tijd om jouw zoektermen eens goed door te spitten. Loop je uitsluitingslijst door en verwijder zoekwoorden rondom geografie, etniciteit, seksualiteit en genderidentiteit en vertrouw op de Inventory Modes vanuit Google. Deze Inventory Modes kan je in je Google Ads-account vinden door naar Tools en Instellingen te gaan, waarna je onder het kopje Instellen op Geschiktheid van content kunt klikken. Je kunt hier, ook nu al, kiezen tussen drie verschillende voorraadtypes: uitgebreide voorraad, standaardvoorraad en beperkte voorraad. Vanuit Moddit adviseren we altijd om de beperkte voorraad te kiezen. Dit is de veiligste optie om jouw merk niet te tonen bij content die als gevoelig kan worden beschouwd.
Google geeft de volgende tips om jouw zoekwoorduitsluitingen zo efficiënt mogelijk in te zetten:
De wijzigingen voert Google eind 2023 door, je hebt dus nog even de tijd om je zoekwoorden op te ruimen. Heb je in de tussentijd vragen, of wil je hulp bij je online advertenties? Neem dan contact met ons op. We helpen jou graag online te scoren!