Open/close menu Menu

Sneller zicht op dataverkeer door maatwerk dashboard

Wessel Perik
Geschreven door: Wessel Perik
Laatst bijgewerkt: 31 augustus 2021 Leestijd: 6 min

Het dashboard waarmee de developers tot vorige maand werkten was op zich prima, vertelt Back-end developer Wessel, “maar het kan natuurlijk altijd beter.” Dus ging hij aan de slag met het ontwikkelen van een 2.0 versie. Hij gaf het dashboard een upgrade: van algemeen beheersysteem naar gebruiksvriendelijke monitoring tool. Hierdoor hebben de developers nu nóg overzichtelijker en sneller zicht op de prestaties van alle servers en websites, eventuele updates en de JIRA-tickets.

Nieuw dashboard

Kijkje achter de schermen

Tijdens de Moddit Talk (interne presentatie) bood Wessel zijn collega’s een kijkje achter de schermen bij de developmentafdeling. Hij maakte de meerwaarde van een goed dashboard duidelijk; het vormt namelijk het basisoverzicht van al het online dataverkeer van onze klanten. De nieuwe tool die hij, in nauw overleg met de rest van het team, ontwikkelde, wordt enkel intern gebruikt. In vergelijking met het vorige dashboard is het een stuk gebruiksvriendelijker en het werkt overzichtelijker en sneller, wat onder meer een tijdsbesparing voor de developers betekent.  Daarnaast zijn er verschillende veiligheidsmaatregelen toegepast, zoals tweefactorauthenticatie, en het kunnen instellen van gebruikersrollen en permissies.  

Bij Toelevering Online is de beeldextensie in de advertentie direct toegepast

Totaaloverzicht

Het dashboard bouwde Wessel met Laravel 8 voor de back-end en Inertia.js + Vue.js als front-end techniek. Het grootste voordeel is het totaaloverzicht waarin, door middel van API-koppelingen, de volgende data worden getoond:

JIRA-tickets van klanten, welke via onze support-lijn binnenkomen
Beschikbare plugin-updates van websites
Schijfgebruik en dataverkeer, gebruikt door websites van klanten
Statistieken van onze support-afdeling, zoals de gemiddelde reactietijd
Een overzicht van de meest recente Bitbucket pipelines
Het weerbericht (gewoon omdat het handig is)

Actieve monitoring

Ieder kwartier wordt de data op het dashboard automatisch op de achtergrond vernieuwd, wat voor een actieve monitoring zorgt. De statistieken die de developers eenvoudig uitlezen zijn dus altijd actueel. Vragen van klanten zien ze vrijwel direct binnenkomen en pakken ze meteen op; het streven is om alle vragen of problemen binnen acht uur te behandelen. Maar ook bij bijvoorbeeld het overschrijven van de bandbreedte van een website, ongewone activiteiten op een server en zelfs bij een vermoede poging van website hacken, wordt er nog sneller ingegrepen.
Bij Toelevering Online is de beeldextensie in de advertentie direct toegepast

Optimaliseren

Nu het dashboard in gebruik is genomen, zorgen de developers ervoor dat de techniek verder doorontwikkeld en verbeterd wordt. Er ligt nog een heel aantal wensen op de plank, zoals het beter inzichtelijk maken van schijfgebruik, bandbreedte en een verbeterd notificatiesysteem. Binnenkort zal er bij de developmentafdeling een groot beeldscherm aan de muur komen waarop ze de hele dag realtime kunnen meekijken.

Constante verbetering

Het nieuwe, zelfontworpen dashboard is een voorbeeld van de constante verbeteringen die er op de verschillende afdelingen binnen Moddit plaatsvinden. Hiermee kunnen wij onze klanten nog beter en sneller helpen om samen online te scoren.

Developers gezocht!

Ben of ken jij iemand die ook graag de hele dag aan mooie back- of front-end oplossingen werkt? Kom dan ons developmentteam aanvullen!

Moddit Instagram Swipe up verdwenen Laurens website live
Vraag vrijblijvend een expert review aan!
Heb jij het idee dat het online scoringsvermogen van jouw bedrijf beter kan? Vraag een audit aan!
Vraag een expert review aan