Voor de meeste online marketeers is het ROPO-effect (research online, purchase offline) een bekend fenomeen. Het houdt in dat klanten online onderzoek doen naar een product, maar het product offline aanschaffen; in een fysieke winkel. In deze blog lees je hoe je er als online marketeer voor kunt zorgen dat het ROPO-effect niet tegen, maar juist vóór je werkt.
De verwachting is dat in 2020 90% van alle aankopen in de winkel getriggerd worden door een online touchpoint. Een enorme groei, want in 2014 bleek uit onderzoek van Google nog dat ‘slechts’ 24% van de Nederlandse consumenten online research deed, maar uiteindelijk offline tot aankoop overging. Het offline onderzoek verplaatst zich steeds meer naar online kanalen. Google geeft dan ook aan dat de mobiele ‘waar koop ik’-zoekopdrachten de afgelopen 2 jaar met 85% gegroeid zijn.
Mensen die online onderzoek doen naar producten zijn vaak erg actieve bezoekers. Hierdoor lijkt de kans op conversie groot. Zo zijn ze een lange tijd op je site, ze lezen blogs, bekijken reviews, vergelijken meerdere producten met elkaar en voegen de producten vaak zelfs toe aan hun digitale verlanglijstje of winkelmandje. Alle ingrediënten voor een converterende klant zijn aanwezig, maar de daadwerkelijke conversie blijft uit. De webshop wordt dan gebruikt als online onderzoekskanaal.
Hoe goed je je webshop ook inricht, er zullen altijd mensen zijn die de voorkeur geven aan een offline aankoop. Er zijn verschillende redenen waarom mensen online onderzoek doen, maar uiteindelijk toch naar een fysieke winkel gaan om de aankoop af te ronden:
Veel mensen vinden het prettig om producten te voelen of te proberen. Aan verschillende parfums ruiken, kleding passen of een testrit maken in een auto.
Een grote groep consumenten laat zich in de winkel graag adviseren over welk product het beste bij ze past. Persoonlijke aandacht is hierbij een belangrijke voorwaarde.
Het is online een stuk makkelijker om producten met elkaar te vergelijken. Prijzen, eigenschappen en reviews heb je online binnen no time opgezocht.
Consumenten kopen hele dure producten liever niet online. Deze producten willen ze vaak eerst zien, voelen en/of uitproberen. Ook hele goedkope producten worden vaak niet online gekocht. Hier spelen de verzendkosten vaak een rol.
Sommige consumenten hebben geen vertrouwen in online bestellen. Bij sommige doelgroepen is te zien dat ze helemaal geen vertrouwen hebben in online bestellen. Bij andere doelgroepen zie je juist dat bepaalde producten of productgroepen niet aantrekkelijk zijn om online aan te schaffen.
Er zijn consumenten die niet willen wachten tot hun aankoop geleverd wordt en gaan liever zelf naar de winkel, zodat ze het direct kunnen ophalen.
Als je zowel online als offline actief bent, ben je waarschijnlijk benieuwd in hoeverre jouw online activiteiten je offline aankopen stimuleren. Je kunt op verschillende manieren meetbaar maken of jouw online inspanningen bijdragen aan de offline verkoop:
In een aantal branches is het maken van een afspraak een belangrijke conversie. Je kunt dit doen door te meten hoeveel afspraak formulieren er succesvol verzonden worden. Een andere optie is om telefonische afspraken meetbaar te maken, bijvoorbeeld via een uniek telefoonnummer.
Zachte conversies zijn conversies die niet direct tot extra omzet leiden. Je kunt diverse zachte conversies meten om de offline impact van bezoekers op jouw website te weten te komen. Voorbeelden hiervan zijn adresgegevens opvragen of de beschikbare voorraad in de winkel opvragen.
Door op je online kanalen kortingscodes te communiceren die mensen in je fysieke winkel kunnen inleveren, krijg je inzicht in hoeveel mensen deze kortingscode daadwerkelijk inleveren in je fysieke winkel(s). Dit is een goede manier om te meten hoeveel impact je online uitingen hebben en wat ze bijdragen aan je offline verkoop.
Google verzamelt anonieme gegevens over het aantal mensen dat op advertenties heeft geklikt en later je winkel heeft bezocht. Het aantal winkelbezoeken wordt gemeten op basis van data uit o.a. Google Maps, gps-signalen, IP-signalen en wifi. Google geeft zelf aan dat ze met 99% zekerheid kunnen zeggen of het winkelbezoek daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Om te zien welke campagnes, advertentiegroepen en zoekwoorden tot een winkelbezoek hebben geleid, voeg je een nieuwe aangepaste kolom toe die de winkelbezoeken meet.
Kies hiervoor de optie ‘Aangepaste kolom’, geef deze kolom een naam (bijv. Winkelbezoeken) en eventueel een beschrijving. Klik nu op ‘+ Statistiek’ en selecteer ‘Conversies’ en vervolgens ‘Alle conv.’. Kies rechts in het segment voor het segment ‘Conversies’, klap de mogelijkheden bij ‘Conversieactie’ uit en vink het vakje voor ‘Winkelbezoeken’ aan. Zodra je de aangepaste kolom opslaat, zie je een extra kolom met het aantal winkelbezoeken.
Goed, je hebt inzichtelijk gemaakt in hoeverre jouw online activiteiten bijdragen aan de offline aankopen in jouw winkel. Nu is het tijd om het ervoor te zorgen dat je online en offline activiteiten elkaar versterken. Via Google Ads zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen.
Via promotie-extensies in Google Ads kun je kortingscodes formuleren. Wanneer je ervoor zorgt dat deze kortingscodes geldig zijn in je fysieke winkel(s), stimuleer je mensen naar je winkel te komen. Om te meten hoeveel mensen via je online kanalen zijn gekomen, is het belangrijk dat je deze unieke kortingscode offline niet communiceert.
Een oproepextensie stimuleert mensen om je bedrijf te bellen. Wanneer je deze extensie op mobiele apparaten instelt, is er een klikbare belknop zichtbaar. Het is mogelijk om het aantal telefoontjes vanuit je Ads advertenties te meten als je hier een uniek telefoonnummer voor gebruikt. Dit kan je inrichten via Google, maar er zijn ook diverse andere tools die je hiervoor kunt gebruiken.
Een locatie-extensie is een waardevolle toevoeging aan je advertentie. Deze extensie helpt mensen om je adres te vinden of een routebeschrijving op te vragen. Zo vergroot je via Google Ads je offline zichtbaarheid en stimuleer je tegelijkertijd je fysieke winkelbezoeken.
Een lokale campagne is geschikt om de fysieke locatie(s) van je bedrijf onder de aandacht te brengen. Mogelijke locaties waar je advertenties worden weergegeven: Google Maps, het zoeknetwerk van Google, YouTube en het Google Display Netwerk. Een lokale campagne is een slimme campagne, waarbij er automatisch gestuurd wordt op het genereren van zoveel mogelijk winkelbezoeken.
Een campagne waarbij je specifiek target op mobiel verkeer leent zich bij uitstek voor het stimuleren van winkelbezoeken. Houd er rekening mee dat het bij mobiele zoekopdrachten extra belangrijk is om bovenaan zichtbaar te zijn. Richt je daarom op positie 1 of 2.
Dit zijn nog maar enkele (algemene) mogelijkheden om je winkelbezoeken te stimuleren via Google Ads. Afhankelijk van jouw situatie, zoals de branche van jouw product of dienst en het aantal fysieke locaties van je winkel, zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.