Allez! Is het voor jouw bedrijf tijd om het avontuur op te zoeken buiten de Nederlandse grenzen? Dan is België vast een land waar jij je product of dienst wilt verkopen. Met zowel Nederlandstalige als Franstalige bewoners, breid je je doelgroep uit. Daar komt wel het een en ander bij kijken. Bijvoorbeeld je SEO-strategie om op de lange termijn te scoren met je website. Met deze zes tips zorg jij ervoor dat de Belgen je vinden én u graag zien.
Als je de stap wilt maken naar België en wil scoren in de zoekmachine dan zijn er verschillende SEO strategieën. Doe eerst goed onderzoek naar de markt, het potentieel, de concurrentie en bepaal je budget. Op basis daarvan, en van je doelstellingen, bepaal je jouw strategie. Ga je je Nederlandse webshop aanpassen zodat gebruikers uit België kunnen bestellen of ga je voor een apart platform voor de Belgische markt? En als je dan kiest voor een apart platform, kies je dan voor subdomeinen, subfolders of een apart ccTLD (Top Level Domain)?
Subdomeinen zien er zo uit:
nl.webshop.com
be.webshop.com
de.webshop.com
Subfolders zien er zo uit:
webshop.com/nl/
webshop.com/be/
webshop.com/de/
En ccTLD ziet er juist zo uit:
Webshop.nl
Webshop.be
Webshop.de
Als je kiest voor subfolders, overweeg dan een inrichting per land. De structuur van de subfolders zou dan worden:
webshop.com/nl-nl/ → Nederlandstalige webshop voor Nederland.
webshop.com/nl-be/ → Nederlands-/Vlaamstalige webshop voor België
webshop.com/fr-be/ → Franstalige webshop voor België
webshop.com/en-be/ → Engelstalige webshop voor België
Welke van de mogelijkheden het beste aansluit bij jouw website of webshop is afhankelijk van de strategie. En bij het bepalen van die SEO-strategie helpen wij je natuurlijk met alle liefde. 😉
Om ervoor te zorgen dat zoekmachines snappen dat jouw webshop of website in meerdere talen en/of landen beschikbaar is, plaats je Hreflang-tags. Deze tags zijn niet zichtbaar voor gebruikers, maar wel voor Google en Co. Je geeft ermee aan in welke landen en talen jouw webshop beschikbaar is. En je zorgt ervoor dat een Franstalige Belg landt op de Franstalige Belgische website. Met dit element voorkom je bovendien dat zoekmachines de verschillende talen als duplicate content gaan zien.
Geef dit aan In de head van jouw webshop. De opbouw is als volgt:
<link rel=”alternate” ” hreflang=”[taalcode]-[landcode]” href=”[URL]/>
De Hreflang-tag dient op elke pagina te staan en is voor alle pagina’s dan ook uniek.
Voor een homepage zou je krijgen: :
<link rel=”alternate” hreflang=”nl-nl” href=”https://www.webshop.com/nl/” />
<link rel=”alternate” hreflang=”nl-be” href=”https://www.webshop.com/be/” />
Wissel je van pagina, dan wijzigt ook de hreflang-tag. Bijvoorbeeld:
<link rel=”alternate” hreflang=”nl-nl” href=”https://www.webshop.com/nl/klantenservice/” />
<link rel=”alternate” hreflang=”nl-be” href=”https://www.webshop.com/be/klantendienst/ ” />
Vergeet niet een X-default Hreflang-tag in te stellen. Dit is voor bezoekers uit landen die in principe niet binnen je doelgroep vallen, maar die wel op je website of webshop terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld: je doelgroep ligt in België, maar een Deen komt op je website. Dan is het verstandig om hiervoor een Engelstalige pagina te hebben.
Het Vlaams en het Nederlands lijken heel erg op elkaar, maar er zijn de nodige verschillen. “Klantenservice” noemen de Vlamingen bijvoorbeeld “klantendienst”, zoals hierboven ook te zien in de Hreflang-tags. Het kopiëren en plakken van teksten van jouw Nederlandse website naar je Vlaamse website is daarom niet the way to go. Laat je teksten daarom vertalen naar het Vlaams, bij voorkeur door iemand die Vlaams als moedertaal spreekt. Zo voorkom je taalfouten en spreek je de Belgen echt aan. Je maakt hier je content bovendien uniek(er) mee en optimaliseert het voor de zoekmachine.
Een voorbeeld. In Nederland kennen wij het woord “kozijnen”. In het Vlaams spreken ze niet van kozijnen, maar van “ramen en deuren”. Een wezenlijk verschil in woorden, maar ook in het zoekgedrag en dus de termen die de Belgen in de zoekmachine intikken. Doe daarom goed onderzoek naar het zoekgedrag in België zodat je weet voor welke zoekwoorden je moet optimaliseren.
Om goede prestaties in België te halen met SEO is het aangeraden om backlinks te verzamelen van Belgische platformen. Net als bij je Nederlandse website. Je bouwt hiermee autoriteit op: hoe meer backlinks, des te meer mensen jouw website aanbevelen. Op basis daarvan geven zoekmachines meer waarde aan jouw webshop of website en zul je op de lange termijn hoger scoren in de zoekresultaten.
Jouw webshop of website is het visitekaartje van jouw bedrijf: de plek waar je klanten informatie vinden en producten kopen. Een goede stabiele technische basis waarmee je vooruit kan en die helpt beter online te scoren, is dan ook essentieel. Alle technische SEO elementen moeten hierin aanwezig zijn, zoals een XML sitemap, maar denk ook aan de Core Web Vitals en IP serving. Kortom, een belangrijk onderdeel en bepalende factor voor jouw succes.
Veel webshops beschikken over keurmerken, waarmee ze vertrouwen wekken bij de consument. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Thuiswinkel Waarborg en Webwinkelkeur. In België zijn er andere keurmerken die meer bekendheid hebben, zoals safeshops.be.
Deze tips hebben we specifiek geschreven om je SEO strategie uit te rollen in België. Maar veel van deze tips kun je ook vertalen naar andere landen. Dat deden we bijvoorbeeld voor onze klant Farm Food. Deze website is beschikbaar in maar liefst 20 talen!
Wil jij onze zuiderburen toevoegen aan je doelgroep en wil je graag een strakke en doeltreffende SEO strategie om hen te bereiken? Onze specialisten gaan graag voor je aan de slag. Neem contact op en we zetten onze knappe koppen aan het werk.