Open/close menu Menu

Pinterest SEO: zo zet je het in

Daan Timmer
Geschreven door: Daan Timmer
Laatst bijgewerkt: 4 april 2022 Leestijd: 8 min

Wie aan SEO denkt, denkt waarschijnlijk voornamelijk aan de organische vindbaarheid in Google. En hoewel Google nog steeds de nummer 1 zoekmachine is, zijn er ook andere kanalen waarop je je online vindbaarheid een flinke boost kunt geven. Op Pinterest bijvoorbeeld: 83% van de bezoekers doet na het zien van bepaalde content een aankoop. Een uitgelezen kans om gratis en voor niets nieuwe klanten binnen te halen! In deze blog lees je alle ins en outs over Pinterest SEO en geven we je tips hoe je het inzet.

Pinterest SEO

Wat is Pinterest?

Het zal je niet zijn ontgaan: Pinterest is tegenwoordig hét kanaal om inspiratie te delen en op te doen. Ideeën voor een nieuwe badkamer, tuininrichting of originele traktaties; typ het in de zoekbalk en de inspiratie vliegt je om de oren. Waar we vroeger (heel lang geleden) nog urenlang in tijdschriften bladerden voor inspiratie voor een nieuwe woning, maak je nu borden op Pinterest waar je afbeeldingen van bedrijven en andere personen op ‘pint’.

Pins, pinnen, pinners, borden: het zijn heel wat termen die je moet kennen als je je op het platform begeeft. Daarom lichten we ze hieronder graag een voor een uit:

  • Een pin is een afbeelding – precies hetgeen waar het om gaat op het platform
  • Pinnen betekent het opslaan en verslepen van afbeeldingen naar jouw eigen bord;
  • Door een eigen pin-bord te maken categoriseer je pins die jij interessant vindt en kun je ze eenvoudig weer terugvinden. Als bedrijf is het verstandig om pin-borden aan te maken en in te richten op basis van een zoektermanalyse. Maar daarover straks meer;
  • Zodra je je op Pinterest begeeft en aan de slag gaat met pinnen ben je onderdeel van de community, je behoort tot de pinners!

Pinterest SEO, wat houdt dit in?

Pinterest valt officieel onder de socialmediakanalen, maar omdat het kanaal eigenlijk vrijwel hetzelfde fungeert als een zoekmachine, wordt het in de wereld van SEO ook wel als zoekmachine gezien. Net als bij andere zoekmachines is het bij Pinterest ook mogelijk om door middel van zoekmachineoptimalisatie relevant verkeer naar je website te trekken.

Waarom Pinterest SEO?

Er zijn wereldwijd maandelijks 367 miljoen actieve Pinterestgebruikers, waarvan 3,5 miljoen in Nederland. Na het zien van content van een bepaald merk gaat 83 procent over tot aankoop. Een flink percentage dus!

Het leeuwendeel van de pinners, zo’n 85 procent, bevindt zich in de oriënterende fase. En laat dat nou net dé ideale fase voor bedrijven zijn om in beeld te komen bij hun potentiële klanten. Daarnaast is het inzetten van Pinterest SEO een kleine tijdinvestering, terwijl je er vaak relatief snel flinke resultaten mee kunt behalen. Aan de slag dus!

Pinterest SEO

Hoe zet je Pinterest SEO in?

Net als bij ‘normale’ SEO, draait het bij Pinterest SEO om het inzetten van de juiste zoektermen op de juiste plekken. Ook op Pinterest zoeken mensen door middel van de zoekbalk naar bepaalde onderwerpen, met in dit geval afbeeldingen als resultaat. Door het optimaliseren van jouw pins en borden zorg je ervoor dat de relevantie omhoog gaat en Pinterest jouw pins bij relevante zoekwoorden als resultaat toont. Het werkt dus eigenlijk hetzelfde als SEO in zoekmachines, maar dan net wat eenvoudiger.

Om de beste zoektermen te bepalen, is het verstandig een zoektermanalyse te doen. Dit is wel wat lastiger dan de zoektermanalyse die je voor Google doet, aangezien de zoekvolumes op Pinterest niet inzichtelijk zijn. Om toch inzicht te krijgen in de populairste zoektermen, kun je gebruikmaken van auto-complete en guided search.

Auto-complete

Bij deze manier typ je zelf verschillende zoekwoorden in de zoekfunctie van Pinterest. Vervolgens vult Pinterest door middel van auto-complete jouw zoekterm aan met interessante suggesties. De suggesties verschijnen doordat hier door bezoekers van het platform veel op wordt gezocht. Zo heb je dus toch enigszins inzicht in populaire zoektermen, klein nadeel: de zoekvolumes worden helaas niet gegeven. Op deze manier verzamel je steeds meer zoektermen en stel je eigenlijk je eigen zoektermanalyse samen.

Guided search

Een tweede manier die je kunt gebruiken om populaire zoektermen te achterhalen is ‘guided search’. Hierbij typ je niet alleen een zoekterm in, maar bekijk je ook daadwerkelijk de zoekresultaten. Als je de zoekresultaten bekijkt, verschijnen er zogenoemde guided search boxes met suggesties voor andere zoektermen. Ook deze suggesties worden gebaseerd op waar bezoekers veel op zoeken, onder andere in combinatie met de door jou ingevoerde zoekterm. Als je op deze guided boxes klikt, krijg je keer op keer interessante zoekwoordcombinaties die wellicht ook interessant kunnen zijn voor jou!

Pinterest SEO - Auto-complete search - Moddit

Optimaliseren van Pinterest

Nu je de zoektermanalyse hebt uitgevoerd, kun je beginnen met het optimaliseren. Je gaat zowel je pins als je borden optimaliseren.

Pin optimaliseren
Een pin bestaat uit een afbeelding, alt tekst, titel, beschrijving en doel url.

  • De afbeelding die je plaatst moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De afmeting en aspectratio zijn hierbij belangrijk. Gezien de layout van Pinterest zijn verticale afbeeldingen het meest geschikt. Zo heeft Pinterest de afbeeldingen het liefst in een 2:3 of 1:1 verhouding met afmetingen van 600×900, 600×1260 of 1000×1500. Uiteraard moet de foto ook scherp zijn.
  • De alt-tekst geeft Pinterest meer duidelijkheid over wat er te zien is op een afbeelding. In deze tekst beschrijf je in het kort de afbeelding en verwerk je de zoekterm(en) waar je op gevonden wil worden.
  • De titel wordt getoond in de zoekresultaten en is dus erg belangrijk. In de titel beschrijf je de afbeelding, inclusief relevante zoektermen. De titel bestaat uit +- 40 tekens.
  • De beschrijving is tevens belangrijk en wordt net als de titel getoond in de zoekresultaten. In de beschrijving is ruimte voor maximaal 500 tekens. Zorg dat je in ongeveer twee zinnen een duidelijke omschrijving geeft van de afbeelding en laat ook hier de juiste zoektermen terugkomen. Vergeet niet een call to action toe te voegen.
  • Door een doel-url toe te voegen kun je je potentiële klant doorverwijzen naar een relevante pagina op jouw website. Zorg ervoor dat de pagina waar je naar verwijst goed aansluit bij de pin.

Pin-bord optimaliseren
Bij een bord kun je twee elementen optimaliseren, namelijk de titel en de beschrijving. Let op: je moet eerst een bord aanmaken, voordat je de beschrijving kunt toevoegen.

  • De titel van het pin-bord mag maximaal 50 tekens bevatten. Zet hier relevante zoektermen in die terugslaan op pins die eraan gekoppeld zijn.
  • De beschrijving van het bord mag maximaal 500 tekens bevatten. Ook deze beschrijving moet de juiste relevante zoektermen bevatten en aansluiten bij de inhoud van het bord.

Overige optimalisaties
Om goed te kunnen scoren op Pinterest is niet alleen het optimaliseren van je borden en pins belangrijk, je algehele profiel moet relevant zijn. Je borden en pins moeten voldoende aansluiten bij jouw bedrijfsnaam en profielbeschrijving. Deze beschrijving mag maximaal 160 tekens bevatten en ook hierin kun je belangrijke zoektermen opnemen.

Pinterest SEO

Meetbaarheid

Na je optimalisatie wil je natuurlijk weten wat het allemaal oplevert. Waar we met traditionele SEO kijken naar verkeer, vertoningen, klikken, posities en transacties als KPI’s, ligt dit voor Pinterest SEO toch net even anders. Om de prestaties van een Pinterestcampagne te beoordelen, kijken we naar de volgende KPI’s:

  • De impressies: hoe vaak jouw pins op een scherm zichtbaar zijn geweest;
  • Het totaalpubliek: het totaal aantal gebruikers dat jouw pins heeft gezien of er iets mee heeft gedaan;
  • Het totaal aantal betrokkenheidsacties bij je pins, inclusief klikken en bewaaracties;
  • Betrokken doelgroep: het totaal aantal pinners dat iets met jouw pins heeft gedaan;
  • Bordvolgers: het aantal personen dat jouw borden volgt;
  • Paginabezoeken: het aantal bezoekers dat op jouw pagina is geweest.

Deze bovenstaande statistieken kun je gemakkelijk per bord of pin inzien als je bent ingelogd. Ook heb je in deze omgeving de mogelijkheid om te filteren op verschillende zaken, zoals type content (organisch of pinterest ads), apparaat, leeftijd, gender, bron en nog meer.

Pinterest SEO statistieken

Verschil in zoeken op Pinterest en Google

Waar je rekening mee moet houden, is dat mensen op Pinterest andere zoekwoordcombinaties gebruiken dan in zoekmachines zoals Google. Op Pinterest ligt de focus meer op inspiratie, zoals stijl, kleur en materiaal in combinatie met het zoekwoord. Denk bijvoorbeeld aan: zwarte badkamerkraan of houten overkapping ideeën. In Google zoeken we meer naar informationele of commerciële zoektermen.

Tips!

Tot slot hebben we nog een aantal tips voor je die je goed kunt gebruiken als je aan de slag gaat met het optimaliseren.

  • Zorg dat je de juiste pins op de juiste borden pint. Het zou natuurlijk jammer zijn dat deze niet goed scoort, omdat het bord niet relevant is.
  • Gebruik geen stockfoto’s, maar je eigen foto’s.
  • Overweeg om een watermerk of text overlay toe te voegen aan je afbeeldingen. Als gebruikers jouw pin opslaan of ze maken een screenshot van een afbeelding, dan worden ze er altijd even aan herinnerd dat deze foto van jou is.
  • Controleer gemakkelijk of Pinterest jouw pin heeft begrepen door te kijken naar de andere suggesties die rondom jouw pin worden weergegeven. Als deze aansluiten op wat jij beschrijft over de afbeelding, dan is deze juist ingericht.
  • Pas op voor overoptimalisatie! Te veel van het goede is nooit goed, dus pas er dan ook voor op dat je niet te veel zoektermen in de pins of borden integreert. Dit werkt juist averechts in de zoekresultaten.

Toekomst van Pinterest SEO

Pinterest is nu nog erg gefocust op grote Engelstalige landen, namelijk Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Voor deze landen heeft Pinterest een tool ontwikkeld om meer inzicht te krijgen in de trends binnen Pinterest: Pinterest Trends. Deze tool geeft aan welke zoektermen populair zijn, ook in combinatie met jouw zoekterm. Pinterest Trends is op dit moment helaas alleen nog maar beschikbaar in bovenstaande drie landen, dus we kunnen het in Nederland nog niet gebruiken. Hopelijk rolt Pinterest de tool snel verder uit, tot die tijd kun je met onze uitleg hopelijk al een heel eind komen.


Contact over deze blog?

Kom in contact
Daan Timmer
Daan Timmer Digital marketing | SEO
Wout Hegeman
Wout Hegeman Digital marketing | SEO
Moddit Instagram Swipe up verdwenen Laurens website live
Vraag vrijblijvend een expert review aan!
Heb jij het idee dat het online scoringsvermogen van jouw bedrijf beter kan? Vraag een audit aan!
Vraag een expert review aan