Open/close menu Menu

Waar zijn de FAQ snippets in Google gebleven?!

Wout Hegeman
Geschreven door: Wout Hegeman
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2023 Leestijd: 3 min

De FAQ snippet, de “Frequently Asked Questions” met korte antwoorden die Google onder een zoekresultaat toont, was razend populair en we zagen hem in toenemende mate verschijnen. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Totdat er onlangs plots een forse daling in het aantal vertoningen hiervan optrad. Wij zochten meteen uit wat er gaande was, wat de impact hiervan is op het verkeer naar een website en we vertellen je in deze blog wat onze visie hierop is.

Na een recente update van Google wijzigde de weergave van de FAQ snippet naar maximaal twee vragen. Vervolgens toonde de grafiek in april een daling wat betreft het aantal vertoningen van FAQ snippet op mobiel en sinds mei geldt dit ook voor desktop. ’s Werelds meest gebruikte zoekmachine heeft nog geen officiële reactie hierop gegeven. Wel laat John Mueller (Senior Search Analyst bij Google) op eigen naam op het socialmediakanaal Mastodon weten: “…sites love adding FAQ markup, it gives them more room in search, and at some point, it makes the results less useful. The right balance makes sense to re-evaluate from time to time, like with any other search element.”

 

Structured data Moddit

Volgens hem is de FAQ snippet dus niet altijd van voldoende toegevoegde waarde voor de gebruiker. Maar met deze rich snippet konden we de zichtbaarheid van onze klanten in zoekmachines wel vergroten. Lees in onze blog: Wat is structured data? meer over rich snippets, die we konden bemachtigen door de informatie op de website op te maken met structured data.

Wat is/was de meerwaarde? 

Met een FAQ snippet kan/kon je je zichtbaarheid in de zoekmachines vergroten, simpelweg omdat een FAQ meer ruimte inneemt in de SERP (Search Engine Result Page / zoekresultatenpagina). Met name bij mobiele gebruikers bood dit mooie kansen, omdat je dan meteen op een groot deel van het scherm zichtbaar bent. Dit resulteerde in sommige gevallen in een hogere CTR (Click Through Rate): meer klikken en daarmee meer verkeer naar de website.

De daling in FAQ snippets en de impact

Op dit moment zien we vrijwel geen resultaten met FAQ snippet meer. Zie hieronder een screenshot van een website die veel FAQ snippets had. Search Console geeft aan dat zij per 5 mei geen vertoningen hebben met een FAQ snippet.

 

Vertoningen zoekresultaten FAQ snippet

Reden tot paniek?

We kunnen je direct geruststellen: nee, het is zeker geen reden tot paniek. Dat er geen vertoningen zijn met een FAQ snippet wil niet direct zeggen dat je ook minder vertoningen of verkeer hebt. Sterker nog, omdat de informatie van de FAQ snippet niet meer in Google Search staat, is er weer meer reden om door te klikken op een resultaat in de zoekmachine. Wij zien in sommige gevallen dan ook een stijging in het aantal klikken vanuit de organische zoekresultaten. 

People also ask

Mogelijk toont Google helemaal geen FAQ snippets meer, maar dat wil niet zeggen dat het geen meerwaarde heeft om veelgestelde vragen te vertonen op je website (en te voorzien van structured data voor FAQ). Het zorgt namelijk nog steeds wel voor een verrijking van informatie voor je gebruikers en door veelgestelde vragen te beantwoorden op je website, optimaliseer je nog wel voor de “Mensen vragen ook” SERP feature. 

Omdat de informatie van de FAQ snippet niet meer in Google Search staat is er weer meer reden om door te klikken op een resultaat in de zoekmachine

Wout - SEO specialist

Onze verwachting voor de toekomst

Of we de FAQ snippet nog (veel) terug gaan zien in de zoekresultaten van Google is onzeker. Onze visie is dat de FAQ snippet nog wel terug kan komen, mits Google een manier vindt om alleen vragen te laten zien die van toegevoegde waarde zijn voor gebruikers. Wij schatten in dat dit niet op korte termijn zal zijn, maar gelukkig bieden de optimalisaties die wij uitvoeren nog veel meer mogelijkheden om voor onze klanten te blijven scoren!

Neem contact met ons op

Wout Hegeman
Wout Hegeman Digital marketing | SEO
Sjoerd van der Hulst
Sjoerd van der Hulst Mede-eigenaar

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze Moddit Mail!

Moddit Instagram Swipe up verdwenen Laurens website live
Vraag vrijblijvend een expert review aan!
Heb jij het idee dat het online scoringsvermogen van jouw bedrijf beter kan? Vraag een audit aan!
Vraag een expert review aan