Design

Mobile-first indexing

30 jul 2018 4 min. leestijd Mobile-first indexing

Google heeft het al jaren over mobile-first designs. Bedrijven die dit succesvol toepassen, zouden daar extra waardering voor krijgen in de vorm van hogere rankings. Is responsive dan niet langer voldoende en moeten we alle websites mobile-first maken? Gerrald legt het verschil uit tussen responsive en mobile-first design en vertelt je of jouw website mobile-first zou moeten zijn!

Mobiel verkeer neemt toe

Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon om websites te bekijken. Hierdoor neemt het mobiele verkeer op websites toe. In sommige branches is het gemiddelde mobiele verkeer al meer dan 50% van het totale verkeer (bron). Bij een aantal van onze klanten zien we zelfs dat dit percentage al richting de 60% verschuift! Op dit moment wordt hier vooral op ingespeeld door middel van responsive design. Hierbij past de website zich automatisch aan het formaat van het device aan. We horen Google echter al jaren praten over het mobile-first principe. Is responsive design dan niet langer voldoende en moeten we alle websites mobile-first maken?

De verschillen tussen responsive design en mobile-first design

Responsive design
Een responsive website wordt vaak ontworpen voor desktop en dan aangepast op tablet en mobiel. Hierbij worden de mogelijkheden die beschikbaar zijn voor desktop zoveel mogelijk toegepast om een zo compleet mogelijke website te maken. Bij het responsive maken wordt er dan gekeken naar welke technologieën niet voor mobiel beschikbaar zijn en die worden er dan uitgehaald.

Mobile-first design
Bij de mobile-first benadering wordt eerst het ontwerp gemaakt voor mobiel en dan pas voor de andere devices. Hierdoor kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de mogelijkheden op mobiel.

Verschil in online surfgedrag
Een ander verschil tussen responsive en mobile-first design, is het verschil in de manier waarop mensen browsen. Mensen die mobiel browsen zijn vaak in een andere ‘mood’ dan mensen die op desktop surfen. Mensen die op hun smartphone browsen, willen vaak ‘snel even wat opzoeken’ en dan weer door met de taken waar ze mee bezig waren. Daarom is bij mobiel nog belangrijker om te zorgen dat de bezoeker snel vindt wat hij zoekt.

Optimaliseren van een mobile-first website

De eerste factor die belangrijk is om ervoor te zorgen dat een bezoeker snel vindt wat hij zoekt, is een snelle website. Je kunt met behulp van deze tool zien hoe snel jouw website laadt. Is je website niet snel genoeg? Dan zul je hem moeten optimaliseren.

Afbeeldingen optimaliseren
Afbeeldingen moeten geoptimaliseerd worden voor mobiel, zodat ze zo snel mogelijk laden. Hiervoor is ook een ‘clean’ design belangrijk.

Content aanpassen
Daarnaast kan het verstandig zijn om een kortere versie op de mobiele versie van een pagina te plaatsen dan op de desktop versie van diezelfde pagina. Op mobiel zijn vier regels al schermvullend. Het is daarom slim om kortere zinnen en alinea’s te gebruiken.

Verder worden op mobiel bepaalde zaken weggelaten. Bijvoorbeeld een video op de achtergrond die op de desktopversie wel aanwezig is en op de mobiele versie niet. Dit zorgt voor een betere laadtijd en mede daardoor voor een betere gebruikerservaring.

Zoekintentie
Ook de zoekintentie is belangrijk. Als mensen via hun smartphone zoeken naar een bakkerij, is het belangrijk goed in te schatten wat die zoekintentie is. Zoekt diegene naar de website om het assortiment te bekijken of is de keuze al gemaakt en wil diegene alleen het adres van de dichtstbijzijnde vestiging opzoeken om daarheen te kunnen navigeren? Het is op de mobiele versie van de website daarom belangrijk om de adresgegevens en het telefoonnummer duidelijk en snel vindbaar te maken.

Progressive Web App

Een andere interessante ontwikkeling is het concept Progressive Web App (PWA). Deze PWA kan je het beste zien als een website met dezelfde mogelijkheden als een app. Op deze manier hoeft de bezoeker geen app te downloaden en te installeren, maar heeft deze wel de mogelijkheid om de website op te slaan.

Moet iedere website mobile-first zijn?

Het is lastig te zeggen hoe belangrijk mobile-first wordt en dus hoe belangrijk het is om een mobile-first website te hebben. Het is in ieder geval belangrijk om zorgen dat je website goed werkt op mobiele apparaten en daarbij snel is.

Als je merkt dat een groot gedeelte van jouw bezoekers je website mobiel bezoekt is mobile-first wellicht interessant voor jou. Naast de betere online vindbaarheid in Google, kan een mobile-first website ook bijdragen aan een betere gebruikservaring voor de bezoeker. Uiteindelijk wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk hebben.

Is jouw website mobielvriendelijk?

Door de toename van mobiel gebruik, richt Google zich tegenwoordig steeds meer op een mobielvriendelijke website die snel is en een goede gebruikservaring biedt. Benieuwd of jouw website mobielvriendelijk is? Controleer het met mobielvriendelijke test van Google. Niet tevreden met het resultaat? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op voor meer informatie!

Meer weten? Neem contact op met de auteur:

Mobile-first indexing -

-

Lees ook deze blogs

Gerelateerde blogs

Samen het verschil maken?

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×