Design

Het hamburgermenu

6 okt 2017 2 min. leestijd Het hamburgermenu

En dan hebben we het niet over het menu van onze fastfood-buurman, maar over de icon met drie liggende streepjes die je op steeds meer websites terug ziet komen. Je ziet hem regelmatig in combinatie met teksten als ‘menu’ of ‘navigatie’, maar steeds vaker zie je alleen het icon terug.

Mobile first

Het menu is een jaar of vijf geleden tot stand gekomen door de opkomst van de smartphones. Die schermen zijn aanzienlijk kleiner dan de schermen die we gewend waren. En dus moest ook het menu kleiner en kleiner worden, zodat alle relevante content ook op smartphones goed zichtbaar zou zijn. Vandaag de dag zien we het menu ook steeds vaker terug op de desktopversie van websites. Waarom? Zo ontstaat er meer ruimte voor content en paginabeleving.

Animatie

Het openklappen of verschijnen van het verborgen menu gebeurt op allerlei manieren. Een veel voorkomende animatie is het van de zijkant inschuiven van een menu. Dit voelt voor veel gebruikers herkenbaar en vertrouwelijk, omdat deze manier ook veel gebruikt wordt in apps. Dat wij zelf ook fan zijn van deze animatie, zie je ook terug op de websites van het ZINiN Theater en Jurgen Langezaal.

 

Eindeloze mogelijkheden
Hoewel het menu het meest vanuit de linkerkant komt inschuiven, zien we het ook vaak genoeg vanuit andere richtingen binnenkomen. Ook het soort animatie van het verschijnen van het menu komen we op allerlei manieren tegen. Er zijn popups, half-transparante overlay’s, menu’s die stuiterend inschuiven vanaf de zijkant, menu’s die van bovenaf in het scherm ‘vallen’, of – zoals we bij onze eigen website zien – een radiaal vlak die het scherm vergrotend bedekt.

Keuze tussen snelheid en een wow-gevoel
En hoewel er talloze mogelijkheden zijn van de soort animatie of de richting ervan, kan het ook een keuze zijn om te gaan voor de praktische oplossing. Wanneer je snel door een website wil navigeren, moet het menu ook snel bereikbaar zijn. Websites die de nadruk willen leggen op beleving, kiezen voor een minder praktische, maar meer sfeervolle oplossing. Het kan het navigeren wat langzamer maken, maar de gebruiker wordt wél beloond met creatieve, innovatieve en frisse effecten die een echt ‘wow’-gevoel kunnen geven.

Voordelen van het hamburgermenu

Het hamburgermenu legt meer focus op contentbeleving. Om de simpele reden dat er meer ruimte voor beschikbaar is. Tegelijkertijd ontstaat er meer ruimte voor de hoofdnavigatie, omdat het menu uitgeklapt kan worden over de volledige breedte van het scherm. In combinatie met de juiste animatie, zorgt dit voor een unieke belevenis op de website.

Hamburgermenu Boomkamp

Het hamburgermenu bij Boomkamp Gardens is op een elegante manier in de website verwerkt

Nadelen van het hamburgermenu

Eerlijk is eerlijk: elk voordeel heb z’n nadeel, en zo ook het hamburgermenu. Hoewel de meeste mensen inmiddels wel kennis hebben gemaakt met het hamburgermenu, bestaat er natuurlijk wel de kans dat er nog steeds een doelgroep is die het menu niet snapt.

Daarnaast is het een extra klik nodig om het menu aan te roepen en verder te navigeren op de website. Het grootste nadeel hiervan is dat er niet direct duidelijk is wat de belangrijkste onderwerpen van de website zijn. Bij Moddit kiezen wij er daarom regelmatig voor om die onderwerpen en andere relevante pagina’s direct al op een vernieuwende manier weer te geven op de website.

Design tip!

Geef je hamburger menu een extra animatie, dit geeft een extra beleving voor je bezoeker, én.. het ziet er goed uit! Check ons hamburgermenu in de linkerbovenhoek van je scherm maar eens.

Conclusie

Wat mij betreft wegen de nadelen van het hamburgermenu niet op tegen de vele voordelen. Ik ben ontzettend enthousiast over de extra beleving die het menu toevoegt aan de website, de mogelijkheden in de verschillende animaties en last but not least: de extra ruimte voor content. Stuk voor stuk factoren die ervoor zorgen dat ik groot fan ben geworden van het hamburgermenu.

Meer weten? Neem contact op met de auteur:

Het hamburgermenu -

-

Lees ook deze blogs

Gerelateerde blogs

Samen het verschil maken?

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×