Open/close menu Menu

Het einde van Google Optimize: tijd voor actie!

Wout Hegeman
Geschreven door: Wout Hegeman
Laatst bijgewerkt: 19 april 2023 Leestijd: 3 min

Begin dit jaar werd bekend dat Google stopt met Google Optimize. Per 1 oktober 2023 is de populaire A/B-testing- en personalisatie-tool definitief niet meer te gebruiken en let op: vanaf juli vervallen al diverse functies! Voor vele marketeers een flinke schok, want Google Optimize is een geliefd middel voor website-optimalisatie. Om deze schrik wat te verzachten, vertellen we je waar je over na moet gaan denken, welke acties je moet nemen én de kansen die het vertrek je biedt.

Moddit blog | Michelle

Online scoren met Google Optimize

Google Optimize werd ruim vijf jaar geleden gelanceerd met het doel om merken en bedrijven te helpen bij het gemakkelijk testen en verbeteren van de User Experience op websites. Met Google Optimize kun je op een simpele manier diverse experimenten inrichten, zoals A/B-testen, om te kijken of het doorvoeren van een bepaalde wijziging op een webpagina zinvol is. Door de koppeling met Google Analytics kun je direct zien welk effect de experimenten hebben gehad op het aantal bezoekers en de mate van converteren. Deze tool helpt ons enorm om onze klanten online nog beter te laten scoren. Zo hebben we voor Toelevering Online met behulp van A/B-testen in Google Optimize voor ruim 4 miljoen extra omzet gezorgd.

Google werkt aan verbeteringen

Ondanks de waardering van gebruikers, ontbreken er in het huidige Google Optimize toch functies waar veel om gevraagd wordt. En dat is niet gek, want personalisatie wordt steeds belangrijker in het marketinglandschap. Daarom gaat Google investeren in een effectieve oplossing, namelijk het integreren van A/B-test providers in Google Analytics 4 (GA4). Over deze zogenoemde ‘nieuwe Optimize’ is nog weinig bekend. We weten niet wanneer deze wordt gelanceerd en hoe de nieuwe functies eruit komen te zien. Maar één ding is zeker: wij zijn heel benieuwd!

Wat je nu al kunt doen

Vanaf 1 oktober kun je dus geen gebruik meer maken van het vertrouwde Google Optimize. We raden je aan om nu al na te gaan denken over een alternatief. Op dit moment biedt GA4 namelijk nog te veel onduidelijkheid en per 1 juli 2023 vervallen er al diverse functies, want op deze datum stopt Universal Analytics met de dataverzameling.

Pak je agenda erbij:

  • Vanaf nu: oriënteer je op de mogelijke alternatieven voor Google Optimize.
  • Vóór 1 juli 2023: kies jouw nieuwe optimalisatie-tool.
  • Vóór 30 september 2023: download je historische gegevens uit de Optimize-gebruikersinterface.

Optimize alternatieven

Nu Google met Optimize stopt, poppen er talloze alternatieven op. We hebben de populairste opties op een rij gezet:

We weten het, er zijn heel veel opties waar je uit kunt kiezen. De ene tool biedt net weer meer functionaliteiten dan de andere en de kosten kunnen voor de meest uitgebreide tool flink oplopen. Ook wij hebben hier geen universeel antwoord op. Het is de tool die het beste bij jouw organisatie en doelstellingen past. Voorkom keuzestress en test ze eens uit. Bij de meeste platformen kun je een gratis proefperiode starten of een productdemo aanvragen. Zo vergelijk je de verschillende tools gemakkelijk met elkaar.

Kansen voor jouw CRO-strategie

Tijd voor een lichtpuntje in deze afscheidstournee: het vertrek van Google Optimize brengt ook kansen met zich mee. Dit is namelijk hét moment om jouw huidige CRO-strategie onder de loep te nemen. Door te kijken naar de functionaliteiten die je op dit moment het meeste gebruikt voor jouw strategie, kun je een kritische blik werpen op de alternatieven en kiezen welke nieuwe tool het beste bij jouw gebruik past. Wij kunnen we je hierbij helpen en nemen in ons advies ook jouw toekomstplannen mee, zodat je de juiste keuze maakt voor nu én later.

Google Optimize | Moddit

Nog even genieten

Wij vinden het nog steeds wel jammer dat Google Optimize vertrekt, maar de tranen zijn inmiddels gedroogd. Nu zijn we vooral erg nieuwsgierig naar de alternatieven en de komst van de vernieuwde versie in Google Analytics 4. Gelukkig kunnen we voorlopig nog even genieten van het fijne Google Optimize. Maar ook wij bereiden ons achter de schermen ook voor, want 1 juli is sneller daar dan je denkt!

Samen kijken naar welke tool het meest geschikt is voor jouw bedrijf en waar nog meer winst te halen valt? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag bij de optimalisatie van jouw website en CRO-strategie.


Hulp bij het kiezen van een alternatieve tool?

Wout Hegeman
Wout Hegeman Digital marketing | SEO
Jordy Slinkman
Jordy Slinkman Digital marketing | SEA
Sjoerd van der Hulst
Sjoerd van der Hulst Mede-eigenaar
Moddit Instagram Swipe up verdwenen Laurens website live
Vraag vrijblijvend een expert review aan!
Heb jij het idee dat het online scoringsvermogen van jouw bedrijf beter kan? Vraag een audit aan!
Vraag een expert review aan