Open/close menu Menu

Hebben we er met ChatGPT een nieuwe collega bij?

Eline Brok
Geschreven door: Eline Brok
Laatst bijgewerkt: 3 april 2023 Leestijd: 5 min

ChatGPT is hot! Miljoenen mensen wereldwijd maken al gebruik van de gratis chatbot die automatisch teksten genereert. De innovatie klinkt in eerste instantie misschien ideaal, maar wat betekent dit in de praktijk voor ons als marketing- en developmentspecialisten? Worden we overbodig? Is deze vorm van Artificial Intelligence een mooie aanvulling? Of moeten we er huiverig voor zijn? In deze blog lees je hoe wij ChatGPT bij Moddit ontvangen.

Blog | ChatGPT

Wat is ChatGPT?

Dat kunnen we natuurlijk het beste aan het systeem zelf vragen: “Ik ben een taalmodel getraind om te communiceren in de vorm van tekst. Ik kan antwoord geven op vragen, helpen met informatie, gesprekken voeren en teksten genereren.”

Voluit heet het Chat Generative Pre-trained Transformer, maar wij mogen ChatGPT zeggen. Deze trending software maakt AI-gegenereerde content op basis van vragen die je zelf stelt, het is voor iedereen gratis te gebruiken, werkt via de webbrowser en is 24/7 beschikbaar. We laten het graag even aan je zien:

Wat kan ChatGPT zoal?

Zoekwoorden identificeren
E-mails opstellen
Creatieve ideeën en concepten genereren
Marktdata analyseren
Codes schrijven
Socialmediaberichten maken

ChatGPT is multi-inzetbaar. Zo kun je ChatGPT vragen om een gedicht te schrijven, ideeën voor een verjaardagscadeau te geven of inspiratie te bieden voor het diner van vanavond. Wil je meer verdieping? Dan voeg je een specificatie toe. Vraag de chatbot gerust om een bericht te schrijven inclusief een bepaalde term of een citaat. Wanneer je voldoende details of trefwoorden invoert, schrijft ChatGPT zelfs een compleet artikel voor je.

De tekst die de chatbot genereert loopt in de meeste gevallen goed en is daardoor bijna niet te onderscheiden van menselijk werk. Daar zit dan ook juist het punt waarbij, vanuit onder meer het onderwijs, vraagtekens worden gesteld. Maar moeten wij bij Moddit ons wellicht ook bedreigd voelen door deze futuristische collega? We lichten zijn rol per vakgebied uit.

Content

ChatGPT kan helpen bij het genereren van ideeën en het schrijven van content. Zo kan de tool rekening houden met trends, onderwerpen en doelgroepen om gerichte teksten te schrijven. ChatGPT is in staat om onder andere blogposts, landingspagina’s, socialmediaberichten en introductieteksten te schrijven.

Ondanks dat de output van ChatGPT bijna niet te onderscheiden is van een door de mens geschreven tekst, valt het op dat de teksten van de chatbot regelmatig oppervlakkig en herhalend zijn. Unieke content mist daardoor vaak in de output van de tool. ChatGPT is dus geen vervanging voor de vlotte pen van onze echte contentspecialisten, maar meer een hulpmiddel dat ingezet kan worden voor inspiratie.

SEO

ChatGPT kan automatisch teksten genereren die aan SEO-eisen voldoen. Hiervoor geef je de chatbot een uitgebreide briefing inclusief de keywords die jij in de SEO-tekst terug wilt laten komen, bijvoorbeeld duurzame kozijnen, houten kozijnen en prefab. Daarnaast is ChatGPT in staat om technische aspecten van websites en blogs analyseren, zoals de laadtijd en inhoud van meta-tags. Toch staan volgens onze SEO-specialisten deze technische functies nog in de kinderschoenen. De analyses zijn vrij oppervlakkig en daarom gebruiken onze specialisten liever tools die uitgebreide analyses maken.

Kun je de chatbot dan vragen om een introductietekst te schrijven inclusief relevante zoekwoorden? Jazeker, we hebben het al voor je uitgetest in onderstaand voorbeeld. Zie jij welke tekst door ChatGPT en welke door onze specialisten geschreven is?

Proef op de som

Tekst 1

Maak kennis met onze gloednieuwe ecologische en duurzame plantenbakken, gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Deze strakke en moderne plantenbakken zijn niet alleen stijlvol, maar ook milieubewust. Door het unieke ontwerp wordt de afwatering van je planten optimaal geregeld, waardoor ze gezond en blij blijven. Onze plantenbakken zijn perfect voor zowel binnen- als buitengebruik en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren om bij elk interieur te passen. Upgrade je plantenpresentatie en verklein je ecologische voetafdruk met onze nieuwe duurzame plantenbakken!

Tekst 2

Nieuw in ons assortiment: duurzame eco plantenbakken. Deze gloednieuwe plantenbakken zijn ecologisch en gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Het unieke druppelvormige ontwerp draagt bij aan een goede afwatering, waardoor jouw planten in topconditie blijven! De plantenbakken zijn geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik en in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. Zo is er altijd een plantenbak die bij jouw woonwensen past. Met deze moderne plantenbakken maak je niet alleen een stijlvolle keuze, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Ben je benieuwd naar het volledige aanbod van onze duurzame eco plantenbakken? Bekijk ze allemaal in onze webshop.

SEA

Voor SEA kan ChatGPT vooral ondersteuning bieden bij het schrijven van inhoud voor SEA-campagnes. Zo kun je ook hier weer met een goede briefing inclusief belangrijke trefwoorden de chatbot teksten laten schrijven gericht op jouw doelgroep, zoals een pakkende advertentietekst of een relevante headline.

Design

ChatGPT is nog niet in staat om zelf te designen, maar de Chatbot kan wel een exact idee uitschrijven inclusief de lijnen en vormen die bij het design horen. Log in en probeer het zelf maar eens met “Ontwerp een logo voor een schoonheidssalon” of “Welke kleurenpaletten passen bij een website voor een watersportbedrijf?” en laat je verrassen door de kunstzinnige suggesties.

“ChatGPT is handig wanneer we meer informatie willen over wat een code precies doet”

Developer Wessel

Development

ChatGPT is een bruikbaar hulpmiddel bij het schrijven van codes. De chatbot kan snel codes genereren in verschillende programmeertalen als HTML, CSS, JavaScript en Python. De inzet van ChatGPT zorgt ervoor dat developers sneller codes kunnen ontwikkelen, dit heeft een positief effect op de ontwikkeltijd van een website of applicatie. Zo kan de chatbot veel over codes uitleggen en de kwaliteit van ingevoerde codes beoordelen. 

E-mail

ChatGPT kan snel inhoud voor e-mails genereren, zoals voor nieuwsbrieven en automatische antwoorden. Op basis van de klantgegevens die je daarbij zelf invoert is personalisatie mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwsbrief maken waarin nieuwe producten worden uitgelicht voor verschillende doelgroepen. Of dit nu stellen, gezinnen of studenten zijn, ChatGPT maakt zonder moeite meerdere varianten afgestemd op jouw doelgroepen. 

Ook kun je met de tool gemakkelijk antwoorden op een persoonlijk e-mailbericht. De Google Chrome extensies ‘ChatGPT for Gmail’ en ‘ChatGPT Writer’ maken het mogelijk om met één klik te reageren op onder andere uitnodigingen en vragen van klanten of collega’s. 

ChatGPT briefen

We hebben het al even benoemd: een goede briefing van ChatGPT is belangrijk. Maar hoe doe je dat gemakkelijk?

ChatGPT kun je simpel briefen met een prompt, een commando die jij aan de chatbot geeft. Deze kun je zelf invoeren of kopiëren van het internet. Inmiddels staan er al duizenden prompts online. Hieronder geven we je een idee van prompts die je kunt gebruiken:

  • Ik wil graag dat je me helpt bij het opstellen van een socialmediabericht. Gebruik deze opmaak: [Titel], [Paragraaf van maximaal 4 zinnen], [lijst met relevante #hashtags]. De tekst tussen de haakjes vervang je door het resultaat en neem je niet mee in de output. Deze post gaat over een nieuwe soort nagellak die minder schadelijk is voor de nagels, sneller droogt en langer blijft zitten. De lak is verkrijgbaar in 15 kleuren voor € 15,95 per potje via de webshop.
  • Ik wil graag dat je de rol van javascript console op je neemt. Ik typ commando’s en jij antwoordt met wat de javascript console moet laten zien. Ik wil dat je alleen antwoordt met de terminal output binnen een uniek codeblok en geen uitleg schrijft of commando’s typt. Mijn eerste commando is console.table([“appeltaart”, “slagroomtaart”, “chocoladetaart”, “rijstevlaai”]);

Meer inspiratie? Kijk dan eens op: https://prompts.chat/

Nadelen van ChatGPT

Tot nu toe zijn we vol lof over ChatGPT, maar hier komt de ‘maar’. Dit zijn naar ons idee de belangrijkste nadelen van de chatbot:

  • ChatGPT is een kunstmatig intelligentiemodel en heeft daarom geen emoties of subjectieve meningen. Daarom kan ChatGPT niet geheel op een menselijke manier communiceren, waardoor een echte connectie vaak mist;
  • De chatbot heeft vaak moeite om de context van een conversatie te begrijpen, waardoor er antwoorden worden gegeven die niet in het verhaal passen. Wanneer je de chatbot een briefing geeft die niet veel inhoudelijke aspecten bevat, krijg je ook een oppervlakkig antwoord;
  • Er kan niet worden gegarandeerd dat de kennis van ChatGPT klopt. De tool is getraind op een enorme hoeveelheid informatie, maar het is niet uitgesloten dat de chatbot verouderde, onjuiste of onvolledige informatie weergeeft;
  • ChatGPT kan geen originele ideeën of visies creëren die verder gaan dan de input vanuit de gebruiker en de informatie die het taalmodel heeft opgenomen tijdens zijn training.

 

Dus wat ons betreft is ChatGPT een handige tool voor snelle teksten of extra inspiratie. Maar onze ervaren specialisten hoeven zeker nog niet hun spullen te pakken. Deze collega kan namelijk niet tippen aan onze creativiteit, gezelligheid, inlevingsvermogen en bovenal onze specialistische kennis waarmee we onze klanten helpen om online te scoren!

Het is alleen jammer dat de chatbot geen taart voor ons kan bakken, maar dat nemen we voor lief!

Jouw merk op de kaart?

Ben je benieuwd naar wat wij vanuit onze specialisaties voor jouw online groei kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Of zoals ChatGPT zou zeggen ‘zet jouw merk op de kaart met onze schatten van creativiteit’!

PS: Tekst 1 is geschreven door ChatGPT en tekst 2 door onze specialisten. Had jij het goed?


Contact over deze blog?

Eline Brok
Eline Brok Digital marketing | Content
Simon Hogenkamp
Simon Hogenkamp Mede-eigenaar
Els de Witte
Els de Witte Digital marketing | Content
Moddit Instagram Swipe up verdwenen Laurens website live
Vraag vrijblijvend een expert review aan!
Heb jij het idee dat het online scoringsvermogen van jouw bedrijf beter kan? Vraag een audit aan!
Vraag een expert review aan