Met pijn in het hart zien onze contentspecialisten hoe de contentstrategie bij veel bedrijven nog een ondergeschoven kindje is. Wanneer na het marketingoverleg de laptops al dichtklappen, roept er nog iemand: “Oja, en er moet nog even wat op de socialmediakanalen geplaatst worden.” Met deze blog gaan wij de barricades op en zorgen we ervoor dat CONTENT met stip bovenaan de agenda van ieder marketingoverleg komt te staan. Vanuit ons eigen ontwikkelde MOD-model laten we je zien hoe jij voor jouw bedrijf eenvoudig een duurzame en effectieve contentstroom op gang brengt.
Alleen wanneer je een einddoel hebt, kan je een route uitstippelen. Dit geldt ook voor de contentstrategie. Bepaal je doelen aan de hand van je marketingplan; je contentdoelen staan namelijk in dienst van de marketingdoelen van je bedrijf. Voorbeelden van contentdoelen zijn: naamsbekendheid vergroten, meer websitebezoekers, kwalitatievere leads, conversieratio verbeteren of autoriteit versterken. Zorg bij het vaststellen voor zoveel mogelijk focus door je doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) te maken. Je voelt nu al dat je meer houvast hebt om straks doelgerichte content te gaan creëren.
Anno 2022 is er een overload aan content. De ontvanger wordt steeds kritischer en beter in het maken van eigen keuzes over wat hij/zij tot zich wil nemen. Daarnaast zijn er ook nog de algoritmes die op basis van gedrag en interesses filteren en bepalen wat iemand voorgeschoteld krijgt. Dit zorgt voor een flinke uitdaging voor content creators. Zij hebben maar één manier om door deze dikke muur heen te breken en dat is: content maken die de doelgroep aanspreekt. Het gaat namelijk niet om het grootste bereik of de meeste likes, het gaat om relevantie!
Om te weten waar jouw doelgroep behoefte aan heeft – wat voor hen relevante content is – moet je uiteraard eerst weten wie je doelgroep is. Werk hiervoor persona’s uit met zowel demografische als psychologische kenmerken. Hoe uitgebreider hoe beter, maar zorg in ieder geval dat het duidelijk wordt welke (mogelijke) vragen ze over jouw product/dienst/bedrijf hebben, wat hen drijft, hoe hun mediagebruik is en op welke kanalen zij aanwezig zijn. Jij kiest niet je doelgroep, je doelgroep moet jou kiezen en daarvoor moet jij aanbieden wat de doelgroep wil hebben. Een stukje omdenken: Wat voeg jij toe aan hun leven?
Je doelgroep moet jou zien, jou herkennen, jou van concurrentie kunnen onderscheiden, jou vertrouwen, een verbinding met jou voelen en jou relevant vinden. Dat is nogal wat! Om dat allemaal te bereiken en een duurzame relatie met je doelgroep aan te kunnen gaan, moet de intentie, ofwel de intrinsieke motivatie, van je bedrijf helder zijn. Deze komt voort uit de vraag: waarom doe je wat je doet? (Het antwoord is hier nooit: om geld te verdienen. Maar kan wel zijn: om mijn doelgroep te helpen met …).
Voordat we aankomen bij het masterpiece, nog één belangrijke stap: het uitwerken van je communicatiestijl. Dit doe je op basis van je doelgroep, intentie en identiteit. Noteer de beeld- en vormtaal waar jouw content aan moet voldoen: van visuele uitingen tot tone of voice en van schrijfstijl tot woordkeuzes. Dit wordt een heilig document, het is namelijk essentieel voor het behouden van consistentie en herkenbaarheid in je content. Hang dit boven je bureau! Nog beter: hang dit ook boven het bureau van al je collega’s, zodat iedereen weet hoe er vanuit het bedrijf gecommuniceerd wordt.
De basis is gelegd, de kaders zijn bepaald, tijd voor strategie. Hiervoor presenteren wij met trots: het MOD-model! We zullen maar meteen eerlijk bekennen dat het een beetje van onszelf en een beetje van Google is. Ons contentmodel is gebaseerd op het 3H-model van Google, met de principes Hero – Hub – Hygiene/Help. Wij hebben deze termen vervangen voor Master – Overhead – Daily en geven hier een eigen invulling aan. De content in iedere laag heeft een eigen functie.
Met deze content ga je impact maken. Er mag flink uitgepakt en extra geïnvesteerd worden om écht de aandacht te trekken. Als je dit goed doet, kan je een grote groep in contact brengen met jouw bedrijf. Je kunt hierbij denken aan een grote online of radio/tv-campagne, een open dag of de lancering van een nieuw product.
Overhead content is content waarmee je met onderbouwing en diepgang de doelgroep informeert en hun behoefte(n) vervult. Vaste formats bijvoorbeeld, waarmee je de aandacht van de doelgroep langer vasthoudt en waarvoor jouw doelgroep vaker bij je terugkeert. Met deze content creëer je engagement. Denk hierbij aan een YouTube-serie, podcast of blog.
Content waarmee je de doelgroep informeert over jouw bedrijf en je dienst of product, waardoor je (mogelijke) vragen van de doelgroep beantwoordt, vallen in ons model onder ‘daily content’. Het gaat hierbij om de berichten die elke dag relevant zijn. Je kunt hierbij denken aan instructievideo’s en FAQ’s. Maar ook inhakers op social media of berichten vanaf de werkvloer vallen hieronder.
Nog even een sidenote: je doelgroep kan via verschillende lagen kennis met je maken. De zoekende gebruiker haal je via Daily-content binnen en moet je vervolgens met de Overhead-content overtuigen om jouw product/dienst/bedrijf verder te ontdekken. En ook het vertrouwen van de groep die je via Master-content binnenhaalt, zal je met de Overhead-content voor je moeten winnen. Alle vragen die deze groep heeft, worden beantwoord met de Daily-content.
En dan zijn we eindelijk aanbeland bij, wat onze contentspecialisten betreft, het leukste deel: content creëren. Dit start met een grote brainstorm. Trommel hiervoor medewerkers uit verschillende takken van het bedrijf op, haal chips en cola en laat het feest beginnen. Spui alle ideeën (hoe meer hoe beter!), associeer erop los, niets is te gek; let’s go wild! Als het goed is heb je aan het eind van zo’n creatieve sessie een berg aan post-it’s met waardevolle ideeën. Toets ze aan je doelen en leg ze in de juiste laag van het MOD-model om ze in een passende vorm te kunnen gieten.
Ook contentspecialisten gedijen het beste op ritme en regelmaat. En dat creëer je met een contentkalender. Ervan uitgaande dat Master-content één tot enkele keren per jaar, Overhead-content wekelijks tot maandelijks en Daily-content (de naam verklapt het al) elke dag kan worden ingezet, kun je de kalender op basis van frequentie vullen. Tip: Raadpleeg voor leuke inhakers ook de Moddit inhaakkalender.
Bepaal welke communicatiekanalen je waarvoor inzet en check ook of jouw doelgroep daar ook is. Werp ten slotte nog eens een blik op het heilige document dat boven je bureau hangt, en ga dan aan de slag met het uitwerken van socialmediaposts, blogs, podcasts, enz. Als je alle stappen goed hebt doorlopen, merk je het vanzelf: een duurzame en effectieve contentstroom komt op gang!